^Πίσω στην Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Θεατρική Τέχνη

Ανωτέρα Δραματική Σχολή

Το σημείωμά μου έχει πολλούς αποδέκτες! Κυρίως όμως απευθύνομαι στους ανευθυνοϋπεύθυνους αρμοδίους για να τους θυμίσω την αναγκαιότητα της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων για τις Δραματικές Σχολές και στις «σοφές» επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού και των επιτροπών  της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδας και της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.  Επιτέλους κ. Υπουργέ! Τολμήστε να αλλάξετε το νόμο. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε! Η εποχή της παρακμής ξεπεράστηκε προ πολλού. Οι οσμές της σήψης δεν σας ενοχλούν; Οι εισηγήσεις των Δραματικών Σχολών από το 1998 μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων, δεν σας προβλημάτισαν;
Τι πρέπει άραγε να γίνει για να αλλάξει ο νόμος; Η πραγματική παιδεία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας! Πως είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να ορίζετε επιτροπές για να απαγορεύουν σε νέους, διψασμένους για μάθηση, να σπουδάσουν!
Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουμε καταθέσει πλούσιο επιχειρηματολόγιο στο Υπουργείο σας  για να δικαιολογήσουν απόλυτα το επείγον της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων. Μέχρι να αλλάξει ο ισχύων νόμος, μπορούμε και καλούμεθα να τον καταργήσουμε στην πράξη. Απευθύνομαι στα μέλη των ειδικών επιτροπών και τους καλώ να παραιτηθούν πάραυτα, αρνούμενοι να γίνουν δήμιοι των ονείρων των νέων , αποκλείοντάς τους την πρόσβαση στη σπουδή της θεατρικής τέχνης, κατηγοριοποιώντας τους μάλιστα σε ταλαντούχους και ατάλαντους.  Είναι θέμα συνείδησης, κυρίες και κύριοι, που παριστάνετε τους επαΐοντες της σοφής επιτροπής . Το επαναλαμβάνω. Είναι θέμα συνείδησης. Τολμήστε! Το γνωρίζετε άλλωστε. Η τόλμη είναι αρετή.
 «ΚΑΙ  ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ»
Όσο για την επιτροπή, τέλος, της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, για την οποία έχουν κάνει αίτηση να εξετασθούν οι νέοι κάτω των 25 ετών (οι άνω των 25 αποκλείονται για αβάσιμους ή και ανόητους λόγους ) υπάρχουν κάποια σοβαρά θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τον Υπουργό Πολιτισμού!
Σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκα από εξετασθέντες υποψηφίους, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την εξεταστική επιτροπή, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη! Αντί να δημιουργούν στον εξεταζόμενο υποψήφιο την απαιτούμενη ατμόσφαιρα υποδοχής, κάνουν ακριβώς το αντίθετο! Μάλιστα, κάποιοι ενδύονται τη φορεσιά του επαΐοντος για να κρύψουν την άγνοιά τους και με περισσή αναίδεια υποδεικνύουν πως η Ιφιγένεια στη σκηνή που παρακαλεί τον πατέρα της να μην την θυσιάσει, πρέπει να ερμηνευτεί – άκουσον  άκουσον – ως κακομαθημένο παιδί! Στο μονόλογο, δε προς τη μητέρα της που προσφέρεται να θυσιαστεί για την Ελλάδα, να τον ερμηνεύσει με αηδία για τον πατέρα της! Αυτά, παρουσία του Διευθυντού Σπουδών κ. Γεωργουσόπουλου, που, όπως γνωρίζω, είναι δική του εκφρασμένη άποψη, την οποία ενστερνίζεται ο κ. Τσιάνος, ως σκηνοθέτης της παράστασης «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», σε μετάφραση Κ. Γεωργουσόπουλου.
Με την ευκαιρία αυτή, προτείνω σε όσους έχουν αυτή την άποψη, προσωπικά δεν ξέρω άλλους, να ξαναδιαβάσουν το έργο και ίσως το πνεύμα του μεγάλου ποιητή να τους φωτίσει και να δουν το αριστούργημά του ως το αρτιότερο ψυχολογικό δράμα  που γράφτηκε ποτέ!
Τέλος, καλώ εκείνους που αγαπούν και υπηρετούν με συνέπεια το θέατρο, να κυττάξουν την αρχαία τραγωδία! Τους μοντέρνους δε και μεταμοντέρνους, να μην κοιτάζουν την αρχαία τραγωδία, γιατί προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην ανεκτίμητη κληρονομιά μας!

Αντώνης Ανδριόπουλος