^Πίσω στην Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Θεατρική Τέχνη

Ανωτέρα Δραματική Σχολή

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ                                                                                      Αθήνα, 14 Ιουλίου 2014
Ανωτέρα Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης
Ζαλόγγου 10β – Αθήνα
Τηλ.: 210 3829558 – 210 3819259
Fax: 210 3829558
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναγνωρισμένη από το κράτος
Αποφάσεις ΥΠ.ΠΟ.   4067/21-5-98 (ΦΕΚ 567/Β/5-6-98)
                                        44012/21-11-01 (ΦΕΚ 1603/Β/4-12-01)

ΠΡΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Αμερικής  5 – Αθήνα

Κ. Πρόεδρε,
Κ.κ. Σύμβουλοι,

Με την από 3ης Οκτωβρίου2012 ηλεκτρονική επιστολή μας (επισυνάπτεται), σας ζητήσαμε και δεν πήραμε απάντηση μέχρι σήμερα στα ερωτήματα που εγείρονται από την υπ’ αριθ. 222/23-7-2012 απόφασή σας (επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο). Ο νόμος 2328/95, άρθ. 3 παρ. 21 όπως έχει μετά την δια του άρθ. 20 παρ.3 του νόμου 3592/2007 τροποποίησή του για την δωρεάν μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων δεν καλύπτει την απόφαση της ειδικής επιτροπής σας.  Επειδή η απόφασή σας ευνόησε σκανδαλωδώς τις δύο σχολές «Ίασμος» στην Αθήνα και «Βασίλης Διαμαντόπουλος» στην Θεσσαλονίκη σε βάρος όλων των άλλων Σχολών Δραματικής Τέχνης, προκαλώντας τους τεράστια οικονομική και ηθική ζημία λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και των παραπλανητικών διαφημίσεων, οδήγησε σχεδόν όλες τις  Σχολές σε μαρασμό, κάποιες σε οριστικό κλείσιμο και κάποιες να απειλούνται σοβαρά με λουκέτο. Εκτός από τα ερωτήματα που διατυπώνονται στην επισυναπτόμενη προηγούμενη επιστολή μας, σας παραθέτουμε αδιάψευστα στοιχεία και παρακαλούμε να μας απαντήσετε με σαφήνεια για την κοινωνική προσφορά των δύο Σχολών, που έτυχαν τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης από την επιτροπή σας καθώς ο νόμος δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα προβολής από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης των εν λόγω Σχολών , αφού και εμπορικές είναι (Αστικές μη κερδοσκοπικές Εταιρείες) και σύμφωνα με τα στοιχεία που σας παραθέτουμε, ουδέποτε προσέφεραν επαγγελματική κατάρτιση υψηλής εξειδίκευσης, όπως υπόσχονταν στις παραπλανητικές διαφημίσεις τους.

Σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης  και ανυπόστατων ισχυρισμών:

Διαφήμιση Νο 1:

Ηθοποιός σημαίνει φως. Ναι, αλλά χρειάζεται και κάποιος να τον βάλει στην πρίζα. Νέα εποχή στην θεατρική παιδεία. Ίασμος στην Αθήνα, Βασίλης Διαμαντόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα δραματουργικών σπουδών για άνεργους νέους με ευρωπαϊκές κοινοτικές προδιαγραφές . Ποιος άλλος έχει το όραμα, την πείρα, τα μέσα και το σύστημα; Όσοι γράφουν ιστορία στο θέατρο σήμερα, διδάσκουν εδώ. Ίασμος. Η θεατρική παιδεία του τόπου μας.

Διαφήμιση Νο 2:

Ανεργία. Φόβος. Ανέχεια. Αναρωτιέσαι, σκέφτεσαι. Βλέπεις το μέλλον σου αβέβαιο. Επένδυσε στη γνώση, στη ζωή. Χαμογέλασε, ονειρέψου, αγάπησε, ζήσε. Γιατί η ζωή είναι παιχνίδι. Εμείς γνωρίζουμε τους κανόνες του. 1.200 ώρες για άνεργους νέους 18-29 ετών, εντελώς δωρεάν. Ίασμος στην Αθήνα, Βασίλης Διαμαντόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωή.

Α. Για να αντικρούσουν τους αληθείς ισχυρισμούς μας, στην αίτησή μας για ασφαλιστικά μέτρα, που καταθέσαμε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των ως άνω αναφερομένων Σχολών, ότι η διαφήμισή τους στα μαζικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα τους υπόσχεται δραματουργικές σπουδές υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτιση ανέργων από 18 έως 29 ετών, κατέθεσαν επισήμως στο δικαστήριο  ότι δεν υποσχέθηκαν σπουδές ούτε κατάρτιση αλλά κάποια σεμινάρια υποκριτικής για να γνωρίσουν οι άνεργοι την υποκριτική, μήπως και ενδιαφερθούν να σπουδάσουν στο μέλλον. Τα παραπάνω αναφέρονται επανειλημμένως στην κατάθεση των δύο σχολών ως επιχειρήματα που αντικρούουν την πρότασή μας, στις καταθέσεις των μαρτύρων τους κ.κ. Κ. Γεωργουσόπουλου, Π. Φιλιππίδη και του γραμματέα της σχολής τους καθώς και στο σημείωμά τους, που κατέθεσαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (επισυνάπτεται).
Ο κ. Γεωργουσόπουλος μάλιστα, εξομοίωσε τους ανέργους υποψηφίους σπουδαστές που απευθύνεται η πρόσκληση, μέσω της διαφήμισής τους, με τους άστεγους σιτιζόμενους της Αρχιεπισκοπής .
Ολόκληρη η παράγραφος έχει ως εξής : «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς ανάλογο με την παροχή δωρεάν σίτισης από την Αρχιεπισκοπή
Αθηνών και τον θεσμό των Κοινωνικών Φαρμακείων»!!!

Β. Στη σελ. 11, παραγρ.3 της πρότασής τους προς το δικαστήριο : «....οι υποψήφιοι ΦΟΙΤΗΤΕΣ πρέπει να είναι και άνεργοι και πέραν τούτου, ουδεμία άλλη υποχρέωση
ή περαιτέρω δέσμευση παρακολούθησης έχουν. Είναι επιλογή του φοιτητή, αν μετά το πέρας των 1.200 ωρών θα παραμείνει σε εμάς, ή θα επιλέξει άλλη σχολή για την φοίτησή του.
Σε κάθε όμως περίπτωση, με το πέρας του προγράμματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ότι έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών. Με άλλα λόγια, ένας άνεργος,
θα μπορούσε να συμμετάσχει σ' αυτό το πρόγραμμα επί σειρά ετών, πλην όμως ουδέποτε θα αποκτούσε την επάρκεια του ηθοποιού. Το πρόγραμμα αυτό έχει αποκλειστικά και μόνο επιμορφωτικό σεμιναριακό χαρακτήρα.»

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Α. ΟΙ εν λόγω σχολές ιδρύθηκαν και λειτουργούν : η μεν πρώτη σχολή « Ίασμος» το 1997 (ΦΕΚ 584 / Β / 15.7.97), ήτοι πριν από 16 χρόνια, η δε σχολή «Βασίλης Διαμαντόπουλος» το 2007 (ΦΕΚ 1484/Β/16.8.2007), ήτοι πριν από 6 χρόνια. Αναφέρουν όμως στα διάφορα έντυπά τους, ότι λειτουργούν 30 χρόνια και αλλού πλέον των 20 ετών, και προς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αναφέρουν επί λέξη : « Με μια ιστορία εικοσιεννιά χρόνων..... Οι σχολές μας «Ίασμος» στην Αθήνα και «Βασίλης Διαμαντόπουλος» στη Θεσσαλονίκη είναι οι μόνες που πανελλαδικά έχουν πιστοποιήσει και εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία 19 Προγράμματα Υψηλής Εξειδίκευσης για άνεργους νέους 18 έως 29 χρόνων με τον διακριτικό τίτλο <Δραματουργικές Σπουδές Υποκριτικής Τέχνης>.

Β. Καταφανέστατα ανυπόστατος ισχυρισμός, τα περί των 1.200 ωρών διδασκαλίας. Οι σχολές λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Το κάθε έτος σπουδών στις σχολές, σύμφωνα με το Ν. 1158/81 και το ΠΔ370/83,καλύπτεται σε 26 εβδομάδες μαθημάτων επί 32 ώρες εβδομαδιαίως = 832 ώρες σπουδών. Οι υπόλοιπες 368 ώρες, πότε διδάσκονται;
Και πως είναι δυνατόν με 1.200 ώρες διδασκαλίας να θεωρείται, ότι ο φοιτητής δεν έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών, όπως ρητώς αναφέρεται στην παράγρ. 3, σελ.11 της πρότασής τους (όπως αναφέρουμε παραπάνω);

Γ. Στη σελ 10 του σημειώματος που κατέθεσαν στο δικαστήριο, αναφέρουν ότι «Εν προκειμένω, λοιπόν, οι εταιρείες μας ουδεμία εμπορική πράξη τελούν» και στη σελ. 13: «Εξ όλων των ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι ουδεμία εμπορική πράξη τελούμε». Όμως, στη σελ. 11 παραγρ.3 αναφέρουν επί λέξη «Άλλωστε, δεδομένου ότι τα δίδακτρά μας ανέρχονται στο ποσό των 450 Ευρώ μηνιαίως, σε αντίθεση με τα δίδακτρα των αντιδίκων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 200 έως 350 Ευρώ το πολύ καθίσταται απολύτως σαφές, ότι από οικονομικής άποψης κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι η φοίτηση στις σχολές μας». Κατά τον ισχυρισμό τους, λοιπόν, η είσπραξη διδάκτρων δεν αποτελεί εμπορική πράξη, παρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το μέγεθος της προβολής των εν λόγω Σχολών, διαφημιζόμενες ανελλιπώς επί μακρόν χρονικό διάστημα (σαράντα ημέρες, από 20 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, κάθε μέρα και με πολλές προβολές στο ίδιο μέσον, όλο το εικοσιτετράωρο, νύχτα – μέρα, με αντιπαροχή 1.200 ώρες (κι αυτό παραπλανητικό) διδασκαλίας θεατρικών σπουδών, με απλούς υπολογισμούς  (τουλάχιστον 1.000 Ευρώ αντίτιμο ανά δευτερόλεπτο) έχουμε όφελος των εν λόγω Σχολών, εκτός από την τεράστια προβολή τους, τουλάχιστον 40.000.000 Ευρώ, αφού η προβολή τους γινόταν δωρεάν.
Το κόστος των 1.200 ωρών, αν θα υπήρχαν πραγματικά, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 30.000 Ευρώ. Επομένως, το μέγεθος της ωφέλειας των εν λόγω Σχολών, σε βάρος των άλλων, είναι τεράστιο.  Η ζημία δε των άλλων Σχολών, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, που σε βάρος τους ασκούσαν οι εν λόγω Σχολές, οδήγησε σχεδόν όλες τις Σχολές σε μαρασμό, κάποιες σε οριστικό κλείσιμο και κάποιες να απειλούνται σοβαρά με λουκέτο.

Επειδή οι εν λόγω Σχολές επαναλαμβάνουν και φέτος την  προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων σε όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, παρακαλούμε να μας απαντήσετε αμέσως, εάν αυτό γίνεται με δική σας απόφαση.

Κείμενο φετινής διαφήμισης:

Δεκαπέντε χρόνια χωρίς το Βασίλη Διαμαντόπουλο. Δεκαπέντε χρόνια χωρίς το δάσκαλό μας.   (Στην συνέχεια  παρελαύνουν εν σειρά προβεβλημένα ονόματα της τηλεόρασης λέγοντας τις φράσεις «Φως», «Έμπνευση», «Ελπίδα», «Δημιουργία», «Δύναμη», «Ψυχή», «Αυτά μας δίδαξες»,  «Ήμουν κι εγώ εκεί» και «Σ’ ευχαριστούμε δάσκαλε» και στη συνέχεια: )   Οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές Ίασμος στην Αθήνα και Βασίλης Διαμαντόπουλος στη Θεσσαλονίκη προκηρύσσουν το 22ο  και τελευταίο δωρεάν πρόγραμμα δραματουργικών σπουδών για άνεργους νέους από ίδιους οικονομικούς πόρους, χωρίς κοινοτικά κονδύλια, χωρίς κοινοτική ενίσχυση . Μια κοινωνική προσφορά για τον πολιτισμό και τους άνεργους νέους. Ίασμος και Βασίλης Διαμαντόπουλος. Η θεατρική παιδεία του τόπου μας.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, παραμένουμε ελπιστοί,  ότι θα έχουμε άμεσα σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

                                                                                                                                Με εκτίμηση

                                                                                                               

                                                                                                                    Αντώνης  Ανδριόπουλος
                                                                                                                     Νόμιμος εκπρόσωπος

Την παρούσα επιστολή συνυπογράφουν οι κάτωθι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης :

Παναγιώτας Μουστάκη-Βεάκη 
Σωματείου Πειραϊκού Συνδέσμου
«Αρχή», της εταιρείας «Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης»
Μαίρης Ραζή «Η Πρόβα»
«Καλλιτεχνικής Εταιρείας Προσκήνιο»
«Ανδρέας Βουτσινάς»

Συνημμένα :       1.            Ηλεκτρονική επιστολή μας της 3ης Οκτωβρίου 2013
2.            Απόφαση ΕΣΡ υπ’ αριθ. 222/23.7.2012
3.            Αίτηση των εν λόγω Σχολών προς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο
4.            Υπεύθυνες δηλώσεις ανέργων νέων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα των 1.200 ωρών.
5.            Σημείωμα των εν λόγω Σχολών ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

 

Απάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης :

 

 

         

   esr1.25-7-2014.001    esr2.25-7-2014.001