^Πίσω στην Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Θεατρική Τέχνη

Ανωτέρα Δραματική Σχολή

 kolovos 001

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Πετρωτό της επαρχίας Δομοκού στη Φθιώτιδα. Το 1958, όταν τελείωσε το δημοτικό, ο πατέρας του τον πήγε στη Λαμία, για να μάθει τέχνη και γράμματα στο νυχτερινό γυμνάσιο. Στη Λαμία, έμεινε τέσσερα χρόνια, δούλεψε σε μπακάλικο, κουρείο, ραφτάδικο, βιβλιοπωλείο. Στη συνέχεια έφυγε για την Αθήνα, δουλεύοντας σε εργοστάσια και οικοδομές.
Το 1964 πήγε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου, από το οποίο απεφοίτησε με άριστα το 1967. Μετά τη βίαιη διακοπή της αναβολής στράτευσης και χωρίς ειδικότητα για 30 μήνες, υπηρέτησε σε μονάδα ανεπιθύμητων. Με το επάγγελμά του ηθοποιού ασχολήθηκε από το τέλος του 1971, δουλεύοντας συνεχώς, αρχικά με διάφορα  μπουλούκια στην επαρχία και στην Αθήνα, παίζοντας σημαντικούς ρόλους.
Το 1973-1974 συνεργάστηκε με Καρέζη-Καζάκο στα έργα Το μεγάλο μας Τσίρκο, Το κουκί και το ρεβίθι, Το τσίρκο Νο 2, Εχθρός λαός. Στη συνέχεια έπαιξε στα έργα: Οι Ρόζενμπεργκ δεν πρέπει να πεθάνουν(Εισαγγελέας) με τους Ληναίο-Φωτίου, Προμηθέας(Κράτος) με τον Μάνο Κατράκη, Τα παιδιά της  πιάτσας (θέατρο Ρεξ) Καφέ Σαντάν και Ωχ με τη Μαριέττα Ριάλδη, Καπετάν Μιχάλης (Νουράμπεης) με τον Γ. Βόγλη, Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας (Όμπερον), Ψηλά απ’ τη γέφυρα(Μάρκος)με τον Ν. Κούρκουλο, 2 χρόνια Φασουλήδες του Κατσιπόρα (Δον Κριστομπίτα)Θέατρο Καλλιθέας, Μπόμπα στο θέατρο Γ΄ Σεπτεμβρίου   για 2 χρόνια. Δάφνες και πικροδάφνες ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Ηλέκτρα (Παιδαγωγός) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας για 4 καλοκαίρια, Χορός του Θανάτου (Λοχαγός)  με την Μ. Ριάλδη. Στο Κ.Θ.Β.Ε. για 2 χρόνια στα έργα: Ο γάμος της Αντιγόνης, Ερωφίλη(Βασιλιάς), Μακρυγιάννη οράματα και θάματα (Μακρυγιάννης), Η κωμωδία της μύγας, Βάκχες (Τειρεσίας), Τρελοί για έρωτα (Πατέρας) με τη Ζωή Λάσκαρη, Ορέστης(Αγγελιοφόρος)με τον Κ. Μπάκα, Τα μάτια μας παρακαλώ, με τη Μ. Ριάλδη, Ο γλάρος για 2 χρόνια με την Κ. Δανδούλάκη, Αντιγόνη (Κρέων) στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Και καλά ξεμπερδέματα, μονόπρακτα Τσέχωφ στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας. Φον Δημητράκης (Λεωνίδας) με τον Καρακατσάνη, Νεφέλες (Σωκράτης) για 2 χρόνια με τον Καρακατσάνη, Μικροαστοί (Τετέρεφ) με τον Κ. Καζάκο, Δωδέκατη Νύχτα (Μαλβόλιο), Βροχοποιός (Πατέρας), Φιλάργυρος (Αμαξάς-Μάγειρας) Τα τελευταία φεγγάρια, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Προμηθέας Δεσμώτης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, Τα μάτια Τέσσερα, Θέατρο Τέχνης.
Στην τηλεόραση έπαιξε στα σήριαλ: Μαρίνα Αυγέρη, Βασίλισσα Αμαλία, Μεθοριακός σταθμός, Ταξίδι, Ετυμηγορία, Χρυσός νοικοκύρης, Μαρία Δημάδη, Μπουλούκι, Καραβάν Σαράι, Ο Πρίγκιπας.
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες : 1922 του Νίκου Κούνδουρου, Το τραγούδι της επιστροφής του Γιάννη Σμαραγδή, Ένα γελαστό απόγευμα του Ανδρέα Θωμόπουλου, Εργοστάσιο και Καραβάν Σαράι του Τάσου Ψαρρά, Τοπίο στη ομίχλη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Δεξιότερα της Δεξιάς του Νίκου Αντωνάκου, Ψύλλος  του Δημήτρη Σπύρου, Ούλοι εμείς  αφέντη του Λεωνίδα Βαρδαρού, Το λιβάδι που δακρύζει του Θόδωρου Αγγελόπουλου και Στη χώρα του Χαρίτωνα του Γρηγόρη Καραντινάκη.
Επίσης, έχει πάρει μέρος σε περισσότερα από 30 θεατρικά έργα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε πολλές μεταγλωττισμένες εκπομπές, κυρίως των παιδικών προγραμμάτων.
Στη Λογοτεχνία εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα Θυμάσαι πατέρα (10η έκδοση) 1995, το οποίο διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα (7η έκδοση) 1998, Οι Αγίες των ημερών τους (5η έκδοση) 2001 και στο τέλος του 2003 Το καλοκαίρι μας προσπέρασε (4η έκδοση),  όλα από τις  Εκδόσεις Καστανιώτη και το τελευταίο: Μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ.
Έγραψε τις μελέτες:
Από τις ρίζες του Δημοτικού μας Τραγουδιού ως τη γενιά του Μεσοπολέμου
Φώτης Αγγουλές
Η ποίηση πίσω απ’ το συρματόπλεγμα και το οδόφραγμα
Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της ειρήνης και της εργατικής τάξης
. Αυτή την εργασία την παρουσίασε πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, όταν τον κάλεσαν εκεί, μετά την επιλογή του πρώτου του βιβλίου ως διδακτέα ύλη στην έδρα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και το Άγιο Εμείς, κι αυτό παρουσιάστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο τη δεύτερη χρονιά
Κώστας Βάρναλης, ο οδηγητής του λαού μας, κι αυτό στο ίδιο πανεπιστήμιο την τρίτη φορά που κλήθηκε. Υπήρχε δέσμευση από το Πανεπιστήμιο γι αυτές  τις διαλέξεις –εργασίες.
Υπήρξε για 5 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Βύρωνα. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσει τις βασικές του θέσεις για τον λαϊκό πολιτισμό και τη συμμετοχική διαδικασία των μαζικών λαϊκών φορέων για τον πολιτισμό.
Τέλος, με το μαζικό λαϊκό  κίνημα ασχολείται από το 1964. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανίδρυσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών το 1974, στο οποίο εκλέγεται συνέχεια μέχρι σήμερα. Υπήρξε επίσης  και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που έχει 5.500 χιλιάδες μέλη.