^Πίσω στην Κορυφή

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Θεατρική Τέχνη

Ανωτέρα Δραματική Σχολή

 andriopoulos 001

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

 Σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος Υποκριτικής και Αγωγής του Προφορικού Λόγου. Παράλληλα με τη σχολική του εκπαίδευση σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη με τη μεσολάβηση του Μίμη Φωτόπουλου, και σκηνοθεσία στο ετήσιο τμήμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου στην ίδια Σχολή. Μαθήτευσε σε μεγάλους Δασκάλους, όπως : Πέλος Κατσέλης, Λέων Κουκούλας, Αλέκα Κατσέλη, Άγγελος Φουριώτης κ.α.
Μετά το πέρας των σπουδών του στη Σχολή, ειδικεύθηκε στην Ορθοφωνία με τον επίσης μεγάλο δάσκαλο Ορθοφωνίας Πέτρο Λοχαΐτη.
 Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια εντατικά με την έρευνα και τη μελέτη στη διδασκαλία της θεατρικής τέχνης. Εξέτασε όλες τις παγκόσμια γνωστές μεθόδους διδασκαλίας, ώσπου κατέληξε στην εκπόνηση της δικής του μεθόδου, που στηρίζεται στην εξερεύνηση της αλήθειας του ρόλου μέσα από ψυχολογικές αναλύσεις-προσεγγίσεις και, κατά συνέπεια, της φυσικής και ανεπιτήδευτης ερμηνείας τους. Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει στη διδασκαλία του και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης της Εταιρείας ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ επί 15 συνεχή έτη, της οποίας είναι ιδρυτής, νόμιμος εκπρόσωπος και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Υπήρξε επί δώδεκα και πλέον χρόνια επιμορφωτής στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Λαϊκής Επιμόρφωσης καθώς  και στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην Υποκριτική και στην Ορθοφωνία.
Από το 1984 διδάσκει Υποκριτική και Αγωγή Προφορικού Λόγου (Ορθοφωνία) σε ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, δικαστές, πολιτικούς, κ.ά.
Το 1994 υπήρξε συνεισηγητής με τους Βάλτερ Πούχνερ, Γεωργία Ζώη και Κώστα Κινή στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και εισηγήθηκε να εισαχθούν μαθήματα Θεάτρου στα σχολεία.
 Παράλληλα με τη διδακτική του δραστηριότητα, σκηνοθετεί θεατρικά έργα, με επίδοση στην τραγωδία, που τη διδάσκει με την προσωδιακή μετρική και το ιαμβικό τρίμετρο, σύμφωνα με τον ορισμό «Περί Τραγωδίας» του Αριστοτέλη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε :
«Ο Μύθος των Ατρειδών», τέσσερις τραγωδίες σε μία παράσταση («Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Τρωάδες» του Ευριπίδη, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή),σε συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό οργανισμό ActorsofDionnysοs της Αγγλίας,  που αποτέλεσε την κορυφαία σκηνοθετική του δουλειά.
Κώστα Μουρσελά : «Ενυδρείο», «Η Κυρία δεν πενθεί», «Διακοπή ρεύματος», «Το ρολόι», «Ο μπιντές», «Η μπουχάρα», «Η μεγάλη κομπίνα», «Το προαίσθημα»
Γιώργου Σκούρτη : «Κομμάτια και Θρύψαλα»
Μάριου Ποντίκα : «Θεατές»
Βασίλη Ζιώγα : «Χρωματιστές Γυναίκες»
Σωτήρη Πατατζή : «Δον Καμίλλο»
Δημήτρη Κορομηλά : «Απάτη αντ’ απάτης»
Δημήτρη Χριστοδούλου : «Τα όπλα του Αχιλλέα»
Ντίνου Ταξιάρχη : «Οι Μάσκες του Ηθοποιού», «Εσκότωσα τη Μαρία Καστάνη»
Παύλου Μάτεσι : «Εξορία»
Τένεσση Ουίλλιαμς : «Γυάλινος Κόσμος», «Κάτι που δεν λέγεται», «Προς κατεδάφιση», «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα», «Αδέσμευτη», «Το σκοτεινό δωμάτιο», «Καλοκαίρι και καταχνιά», «Τριαντάφυλλο στο στήθος», «Λυσσασμένη Γάτα»
Γούντυ Άλλεν : «Ο Θάνατος χτυπά»
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ : «Έμπορος της Βενετίας»
Ερρίκου Ίψεν : «Το Κουκλόσπιτο», «Βρυκόλακες»
Αύγουστου Στρίντμπεργκ : «Η πιο Δυνατή»
Όσκαρ Ουάιλντ : «Η βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμιρ», «Μια γυναίκα χωρίς σημασία»
Λουίτζι Πιραντέλλο : «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα», «Η ηδονή της τιμιότητας», «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»
Ρέυ Κούνεϊ-Τζων Τσάπμαν : «Moveover, MrsMarkham», και άλλα
 
Στην εισήγησή του στην Α΄ Πανελλαδική Πολιτιστική Συνδιάσκεψη που είχε οργανώσει το ΠΑΣΟΚ το 1977, πρότεινε τη δημιουργία Κρατικών Περιφερειακών Θεάτρων, χρηματοδοτούμενων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η πρόταση θεσμοθετήθηκε και υλοποιήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, με τη μορφή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ), χωρίς την ολική κρατική χρηματοδότηση.
 Ίδρυσε θεατρικά εργαστήρια στους Δήμους Ζωγράφου, Καλλιθέας, οργάνωσε Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες στο Δήμο Ζωγράφου και Μαθητικά Φεστιβάλ στους παραπάνω δήμους, καθώς και στον Δήμο Ταύρου.
Έγραψε πέντε κινηματογραφικά σενάρια («Ο Αλήτης», «Στο σταυροδρόμι της Ζωής», «Έγκλημα», «Το μυστικό του δολοφόνου», «Που είσαι μάνα μου να δεις το γιο σου») και ένα θεατρικό έργο («Μηδέν εις το πηλίκον»). Ασχολήθηκε με την αρθρογραφία, την ποίηση και την στιχουργική.
Το 1989 και το 1993 οργάνωσε τιμητικές βραδιές, όπου και απενεμήθησαν από τους Δήμους Ζωγράφου και Καλλιθέας χρυσά μετάλλια για την προσφορά τους στο Θέατρο στους : Αλέκα Κατσέλη, Φοίβο Ταξιάρχη, Άννα και Μαρία Καλουτά, Βασίλη Ανδρεόπουλο, Θεόδωρο Έξαρχο, Αρτέμη Μάτσα, Μαλαίνα Ανουσάκη, Ελένη Ζαφειρίου, Ελένη Χατζηαργύρη, Λυκούργο Καλλέργη, Γιώργο Βρασιβανόπουλο, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργο Φούντα, κ.ά.
Το 2008 ο διεθνής εκδοτικός WhoisWhoτον συμπεριλαμβάνει στην Εγκυκλοπαίδεια Προσωπικοτήτων WhoisWhoστην Ελλάδα.